Kemény Kristófnak szenvedélye a futball – no meg az írás

Felnőtt csapatunkhoz nem csak új játékosok és új vezetőedző érkezett a nyáron, egy új asszisztens edzőt is üdvözölhettünk: Kemény Kristóf a Budapesti Honvédtól szerződött hozzánk. A 39 éves szakember szerint egész nap azon jár a szakmai stáb tagjainak az agya, hogyan lehetnénk jobbak és jobbak.

 

A III. Kerületi TVE-nél lett felnőtt labdarúgó Kemény Kristóf, de játszott Amerikában is, ahol átvette a pozitív gondolkodás képességét, ennek megfelelően sosem kifogásokat keres, hanem minden esetben megoldásra törekszik. Már a játékospályafutása során beiratkozott az edzőképzésre, a felnőtt edzősködést pedig a Kerületnél kezdte el, majd dolgozott a Vasasnál, legutóbb pedig a Budapesti Honvédnál kapott szerepet. Mivel futballozott és tanult is az Egyesült Államokban, ennek köszönhetően jól beszél angolul, így Angliában, az FA képzésén szerezte meg az edzői képesítést – januárban immár a negyedik szintet, a LEVEL 4-et kezdi el.

– Még az NB III-ban szerepelt a csapat, amikor Fekete Tivadar sportigazgatóval elkezdtünk beszélgetni arról, hogy érdekelne-e a szentlőrinci lehetőség, ám akkor végül házon belül oldotta meg az edzőkérdést a vezetőség. Nekem pedig jött a Honvéd, amit hatalmas megtiszteltetésnek tartottam! – fogalmazott Kemény Kristóf. – Rengeteget tanultam és fejlődtem Kispesten, az akadémiai működésen át az első csapatig minden területre volt rálátásom. Amellett, hogy a második csapatot két éven át együtt vittük Simon Miklós MFA szakmai igazgatóval, az első évben Bódog Tamás stábjában is szerepet kaptam, illetve olyan játékosokkal dolgoztam, mint Davide Lanzafame, Gazdag Dániel, vagy éppen Balogh Norbert. Tivadarral az elmúlt években is folyamatosan tartottam a kapcsolatot, nagyon tetszik, ahogy menedzseli a szentlőrinci klubot, rengeteg olyan játékost segített visszaemelni a focitérképre, akinek valamilyen okból kisiklott a karrierje. Valahol mindig is tudtam, hogy egyszer szeretnék részt venni ebben a projektben, és úgy döntöttem a nyáron, hogy ennek most jött el az ideje. A játékosoknak is azt mondtam a felkészülés első napján: immár Budapesten is felfigyeltek a teljesítményükre, az én példám is mutatja, hogy egy edző hajlandó fenekestül felforgatni az életét és kilépni a komfortzónájából csak azért, hogy itt dolgozhasson!

Bár Kristóf asszisztens edzőnek érkezett hozzánk, ám mivel a felkészülés első két hetében nem volt még vezetőedzőnk, sportigazgatónk felkérte, hogy irányítsa a munka első szakaszát.

– Ezt az időszakot a tőlünk telhető legjobb módon igyekeztünk megoldani az első csapat mellett immár negyedik éve edzősködő Pichler Gábor kollégámmal. Ezt követően megérkezett Jeremiás Gergő vezetőedző, akivel azonnal megtaláltuk a közös hangot, hasonló a futballfilozófiánk és a mentalitásunk. Szenvedélyünk a futball, szeretnénk fejlődni, nem mellesleg a nap huszonnégy órájában azon jár az eszünk, hogyan lehetünk többek és jobbak, és hogyan segíthetünk a leghatékonyabban a csapatnak. A játékosoktól mindig azt várom, hogy bízzanak magukban, higgyenek az elvégzett munkában. Az első fordulóban elszenvedett gyirmóti vereség ellenére büszkék lehetnek a felkészülés alatt elvégzett melóra! Remek közösség van kialakulóban Szentlőrincen, egymásra talált a csapat és a stáb, bízunk egymásban és hisszük, hogy különleges szezon vár ránk.

S hogy milyen ember „civilben” Kemény Kristóf? A sport mellett az írás a szenvedélye, több könyve jelent meg a pécsi Alexandra Kiadó gondozásában. Ő jegyezte a legendás Puskás Ferenc gyerekkorát bemutató, „Puskás Öcsi – A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai” című mesekönyvsorozatot, az elmúlt években pedig tiniregények is fűződtek a nevéhez. Munkamániás a javából, amit híven tükröz, hogy korábban két szezonon át – szabadidejében – a DigiSport Premier League-közvetítéseinél volt rendszeres vendége és szakértője az angol meccseknek. A sok feladat mellett azért mindig szakít időt fiára, a 13 éves Dávidra, aki ugyan maradt Budapesten, de többször ellátogatott már Pécsre, és persze azonnal nagy Szentlőrinc-drukker lett!

Üdvözlünk a fedélzeten, Kristóf!