„Csalódás lenne, ha nem lennénk minimum a dobogón”

A felkészülési mérkőzéseink zömén már túlvagyunk, közeleg a bajnoki rajt, az átigazolási időszak lezárult - szakmai igazgatónkkal, Fekete Tivadarral beszélgettünk.

 Az átigazolási időszaknak vége: két játékos távozott, kettő érkezett. Nem volt nagy mozgás nálunk.

- Az állandóság volt a fő szempont – mondta szakmai igazgatónk, Fekete Tivadar. – Semmilyen szempontból nem volt indokolt, hogy nagy mozgás legyen a keretben, hiszen van egy jól működő gépezetünk. Persze ez nem zárja ki, hogy mindig keressünk olyan játékosokat, akik ebbe illeszkednek, akikkel tovább, előrébb tudunk lépni, hogy még jobban és hatékonyabban működjünk. A téli átigazolási időszakban távozott Forró Attila és Pergel Bence, helyettük ketten érkeztek, Fekete Marcell és Nikola Vujevics. Előbbi legutóbb Kozármislenyben futballozott, volt a PMFC játékosa is, belső védő, erre a posztra pedig mindenképpen kellett igazolnunk, mert kevesen voltunk. Utóbbi egy magyar felmenőkkel rendelkező, Vajdaságból érkezett szélső támadó, akiben hasonló potenciált látunk, mint Sili Lukában. Rendkívül dinamikus, folyamatosan támadja a kaput. Ez a fél év számára elsősorban az akklimatizálódásról szól, meg kell szoknia a csapatot, a közeget, a bajnokságot, fokozatosan kell beépítenünk.

- A keret tehát adott. Mit vársz a tavaszi szezontól, mit szeretnél viszontlátni a csapattól?

- Elsősorban azt, hogy minden játékos számára fontos legyen az egyesület, s mindenki azonosuljon azzal a szemlélettel, amit képviselünk. Ezen szempontok szerint kell pályára lépnünk nap mint nap. Ha ez így lesz, biztos vagyok benne, hogy eredményekkel is párosul.

- Az őszi eredményeink, a második hely mellett arra is méltán lehetünk büszkék, hogy mindezt milyen fiatal csapattal értük el.

Véleményem szerint egyedülálló modell a miénk a magyar futballpalettán: 21,4 év az átlagéletkor a csapatnál! Megmutatjuk, hogy lehet így is csinálni, el lehet érni így is eredményeket: nagyon fiatal csapattal, nem mellesleg szerény büdzséből. Akik hozzánk kerülnek, mind hisznek abban, hogy nálunk tudnak fejlődni, előrébb tudnak lépni, vagyis a Szentlőrinc SE segíthet a karrierépítésükben. Nem csak beszélünk arról, hogy majd betesszük őket, meg is tesszük, mert hiszünk abban, hogy az általunk képviselt modell működőképes. Egy tehetséges játékosnak, aki már felhívta magára a figyelmet, nincs másra szüksége, minthogy megkapja a bizalmat, a lehetőséget a bizonyításra – és a bizalom nem tizenöt-húsz percekből áll.

- Kikre „vadászunk”, kiket látunk szívesen az egyesületnél?

- Elsősorban olyan játékosokat, akik az általunk képviselt szemlélettel azonosulni tudnak. A hosszabb távú célunk pedig az, hogy a saját utánpótlásunkból egyre több játékosnak adjunk lehetőséget a felnőtt csapatban, egyre többet építsünk be. A téli felkészülésünk során játszhatott a felnőttek között a tizenhat éves Slavonics Bálint, a tizenhét esztendős Mozsgai Dávid és Tóth Máté is, Slavonics gólt is szerzett. Ők már a mi „termékeink”. Nagyon fontos, hogy az NB III.-as baranyai klubok közül egyedüliként mi egy második csapatot is működtetünk, amely a megyei I. osztályban szerepel. Nyugodtan nevezhetjük ezt az együttest az NB III-as gárdánk előszobájának: mi nem a saját korosztályukban, hanem itt, a felnőtt futball közegében mérettetjük meg, itt versenyeztetjük a tehetséges U17-es, U19-es srácainkat. Egyébiránt nagyon jó látni, érzékelni, hogy nem csak felnőtt játékosok kopogtatnak az ajtónkon, hanem most már utánpótlás futballisták, illetve szüleik is. Szimpatikus számukra az a modell, amit felépítettünk.

- Szurkolóink számára pedig „szimpatikus” az a helyezés, amit ősszel produkáltunk. Mi a célunk tavasszal?

- A bajnokság elején megfogalmazott céljaink nem változtak, az első hatban szeretnénk végezni. Ugyanakkor féltávnál, látva az eddigi eredményeinket, a pozíciónkat, az egész őszi teljesítményt, nyugodtan kijelenthetem, hogy én személy szerint csalódott lennék, ha nem maradnánk minimum a dobogón, nem szereznénk érmet!

(Cikk szerzője: Mayer András)
(Kép forrása: www.bama.hu)