Elemezzük a 2019/2020-as szezont!

Az NB III. Közép csoport 2019/2020-as kiírása lezárult, ebből kifolyólag pedig összegeztük az idei szezon statisztikáit.

Sajnos az idei bajnokságok - nem csak labdarúgásban, hanem szinte minden más sportágban is - nem úgy zajlottak le, ahogyan azt megszoktuk. Bár Európában több pontvadászatot folytatni fognak, vagy már el is kezdték a folytatásukat, az alacsonyabb divíziók jelentős részét a legtöbb szövetség lezárta, ugyan úgy mint Magyarországon.

A Magyar Labdarúgó Szövetség az ez évi kiírásokat NB II-től lefelé felfüggesztette és a tabellák jelenlegi állása szerint születtek meg a feljutók és kiesők (bajnokot azonban sehol se avattak). Ennek értelmében első csapatunk 44 ponttal a második helyen zárta az NB III. Közép csoport 2019/2020-as kiírását, 4 ponttal lemaradva a feljutó Pécsi MFC-től: pontosabban a pontok 77,19 százalékát sikerült begyűjtenünk. Mielőtt azonban belemennénk a mérkőzések és a játékosok statisztikáinak összegzésébe, egy fontos számot mindenképpen ki szeretnénk emelni: 21,52. Ez az a szám amire az egyik legbüszkébb lehet egyesületünk, hiszen ez volt az első keretünk átlagéletkora az idei szezonban. Tavaly ez a szám 23,26 volt, így kijelenthető, hogy nem csak a csapat újjáépítése sikerült tavaly nyáron, de nagyobb létszámban fiatal labdarúgókkal sikerült pótolni a távozókat és ennek köszönhetően még több feltörekvő játékosnak adhattunk lehetőséget a bizonyításra.

 

Az idén lejátszott 20 tétmérkőzésből (19 bajnoki és 1 Magyar Kupa mérkőzés) első csapatunk 13 győzelem mellett, 5 döntetlent és csupán 2 vereséget könyvelhetett el, a győzelmi rátánk 65%-os volt. Hazai és vendég találkozókra lebontva egy kicsit másabb képet kapunk: a 10 itthoni összecsapásból 6 alkalommal sikerült diadalmaskodnunk, háromszor került sor pontosztozkodásra és egyetlenegyszer szenvedtünk vereséget, sajnos pont a Gyirmót FC Győr elleni Magyar Kupa találkozón, amivel számunkra véget ért az idei kupa-menetelés. 60 %-ban így is sikerült otthon tartani a három pontot. A vendégszerepléseken már valamivel jobban ment a fiúknak: 7 győzelem mellett 2 döntetlen és 1 vereség született a bajnokságban, ezzel pedig 70%-os győzelmi arányt tudhatunk magunkénak.

A bajnokság során összesen 30 gólt sikerült bekotorni az ellenfelek kapujába. Ezekből  legtöbbször, pontosan huszonkétszer a tizenhatoson belül értékesítettük a helyzeteinket, 4 alkalommal a tizenhatoson kívül. Szabadrúgásból kettőt tudtunk gólra váltani valamint büntetőkből ugyan ezzel a számmal tudtuk javítani a gólkülönbségünket. Szentlőrincen 12 gólt sikerült szereznünk és háromszor kapituláltunk (magába foglalja az 1-0-ás vereséget a Magyar Kupában). Ez a mérleg vendégségben több rúgott-, de több kapott gólt is tartalmaz: tizennyolcszor juttattuk be a labdát az ellenfelek hálójába, azonban nyolcszor nekik is sikerült a mi védelmünket feltörni.

A fenti ábra pontosan megmutatja, hogy főleg az alsó sarkokat célozták labdarúgóink: kilencszer a bal alsó-, hétszer a jobb alsó sarkot találták meg játékosaink, négy-négy alkalommal a kapu közepét választották a fiúk (felső és alsó rész) valamint a bal- és jobb felső sarkot összesen hatszor "pókhálózták ki". A 30 gólból 19 született jobb lábbal, csupán 4 ballal és összesen 7 fejes góllal gyarapítottuk pontjainkat.

A következő felsorolásban NB III-as csapatunk pályára lépett játékosaink játszott perceit szeretnénk bemutatni:
- kapusok: Hajagos Tamás (1530), Pacéka Norbert (270)
- védők: Czuczi Péter (1662), Havas Attila (1710), Keresztes Bence (1710), Popadic Novak (1765), Nenezic Nemanja (46), Fekete Marcell (180)
- középpályások: Forró Attila (186), Hleba Tamás (1364), Aszalós András (872), Horváth Ferenc (540), Crnojacki Aleksandar (408), Kondor Kristóf (907)
- támadók: Harsányi István (1446), Vajda Roland (1497), Németh Kristóf (709), Juhász László (1712), Pergel Bence (471), Gellén Dávid (102), Kovácsevics László (8), Tóth Márk (726)

A számok alapján balhátvédünk, Popadic Novak töltötte a legtöbb időt a gyepen, a maga 1765 percével. Ezen adatok alapján az is jól kivehető, hogy a legtöbbször a Hajagos - Czuczi, Havas, Keresztes, Popadic - Hleba, Kondor - Harsányi, Juhász, Vajda - Tóth kezdőnek szavazott bizalmat a szakmai stáb (figyelembe véve a 4-2-3-1-es felállást).

A legtöbbször kezdőként Juhász László lépett pályára, hiszen mind a 20 tétmérkőzésen a kezdő tizenegy tagja volt, ezek mellett pedig az ő nevéhez köthető a legtöbb gól is a csapaton belül: a 30 találatunkból 7 alkalommal Juhász neve villant fel az eredményjelzőn.

A legtöbb sárga lapot fiatal belső védőnk, Havas Attila szedte össze, pontosan hetet, a csapat összesen pedig 44 sárga lapot gyűjtött a szezon során. Szerencsére csak figyelmeztetésekből jutott ki labdarúgóinknak, hiszen piros lapot egyetlenegyszer sem zsebeltek be a fiúk.

Zárásként az idei csapat két vezetőedzőjét, Gombos Zsoltot és Lóczi Istvánt elemeznénk ki: Gombos Zsolt a 18 tétmérkőzéséből 12 alkalommal győzni tudott, négyszer döntetlennel kellett beérnie és kétszer kényszerült vereséggel elhagyni az oldalvonalat (ebből az egyik a Gyirmót FC Győr elleni Magyar Kupa találkozó volt), ezáltal 66,67 %-os győzelmi rátát tudott felmutatni. Gombos Zsolt mellett 28 gólt tudtunk rúgni és 11 gólt kaptunk, így a meccsenkénti rúgott gólátlagunk 1,56 volt, a kapott pedig 0,61. Lóczi István a tavaszi szezon előtt vette át NB III-as gárdánkat és csupán két tétmérkőzés jutott neki. Ezen a két találkozón egyszer begyűjtötte a három pontot a fiúkkal, egyszer pedig pontosztozkodással zárta le az ütközetet, így 50%-os győzelmi ráta köthető a nevéhez. A két mérkőzésen 3 rúgott és 0 kapott gólt produkált a csapat Lóczi István vezetése mellett így az 1,5-ös rúgott gólátlag mellett 0-ás kapott gólátlagot sikerült elérni.

Szeretnénk megköszönni minden kedves szurkolónk támogatását a 2019/2020-as bajnokságra! Bízzunk benne, hogy a jövő évi szezonban is találkozunk! Hajrá Lőrinc!

A csapat teljes elemzését, játékosokra és edzőkre lebontva itt tölthetik le:

excelSzentlőrinc SE statisztikák - 2019/2020 NÉPSZERŰ

(Cikk, kimutatás és grafikák szerzője: Kovácsevics Dusán)