Ha nem látjuk, nem hisszük el: kétszer is vezettünk, mégis kikaptunk!

Egészen elképesztő, fordulatos, izgalmakban bővelkedő bajnokit játszottunk vasárnap délután az Ajkával. Volt minden, gólok, tizenegyesek, piros lap, csak egyvalami hiányzott, de az nagyon: a szentlőrinci győzelem!

 

Sajnos az elmúlt két szezonban már megtapasztaltuk, hogy nagyon nehéz kimászni a gödörből. Csapatunk a 13. forduló után még a hetedik helyen állt húsz ponttal, köszönhetően egy hárommeccses veretlenségi szériának – most, a 17. fordulót követően ugyanúgy húsz pontunk van, és már a 15. pozícióban vagyunk…

Zsinórban három vereség után épp az volt a célunk, hogy hazai pályán pontot tegyünk a rossz sorozat végére. Nagyon úgy tűnt, hogy ez sikerül is, az első félidőben ugyanis abszolút a mi akaratunk érvényesült az Ajka elleni bajnokin: uraltuk a játékot, több kapura lövésünk is volt, ráadásul a 16. percben egy remek akció végén Filipovics Márkó góljával a vezetést is megszereztük (1-0). Ellenfelünk gyakorlatilag nem jutott el a kapunkig, ám amikor egyszer hibáztunk, rögtön kihasználta: addig néztük, hogy Zsolnai dekázgat a 16-oson belül, amíg nem adott gólpasszt Csemernek (1-1).

A második félidőben tehát kezdhettük elölről, és nem sokat kellett várni arra, hogy ismét nálunk legyen az előny. Filipovics megint főszereplő volt, kiharcolt egy büntetőt, amit Szabó Máté értékesített – minden rendben, gondolhattuk (2-1). Körülbelül egy percig! Hátul ugyanis jött egy újabb hajmeresztő hiba, Kovács Nikolasz került ziccerbe, aki ki is használta a lehetőséget (2-2). Sőt, öt perccel később már a vendégeknél volt az előny, miután ők is kaptak egy tizenegyest (2-3)! Ekkor már érezhető volt, hogy baj van. Ráadásul tovább sokasodtak a gondjaink azzal, hogy Keresztes Bence belement egy teljesen felesleges kakaskodásba, gyakorlatilag kiharcolva magának egy sárga lapot, ami aztán kiállítást ért, hiszen nem sokkal korábban is kapott egy ugyanilyen színű kártyát. Emberhátrányban kellett tehát támadunk az egyenlítésért, és bizony le a kalappal a fiúk előtt, mert volt sanszunk a pontszerzésre! Ebben a helyzetben már sok kockázatot vállaltunk, ellenfelünk is eldönthette volna a meccset, ám nem tudta meglőni a negyediket. Nekünk viszont az ötperces ráadásban kétszer is megvolt az esélyünk, ám az ajkai kapus, Horváth Dániel előbb Prokop Rostislav, majd Mervó Bence lövésénél is elcsípte a labdát a gólvonalon, így maradt a 2-3.

 

MERKANTIL BANK LIGA, 17. FORDULÓ:

Szentlőrinc – FC Ajka 2-3 (1-1)

Szentlőrinc: Prokop – Farkas, Havas, Keresztes, Nagy Zs. (Kiss-Szemán, 63.) – Papp, Török (Vidnyánszky M., 63.) – László D. (Rétyi, 73.), Daróczi, Szabó M. (Grumics, 73.) – Filipovics (Mervó, 73.). Vezetőedző: Jeremiás Gergő

FC Ajka: Horváth D. – Kovács N., Jagodics, Görgényi, Csemer – Csizmadia (Tar, 84.), Tajthy (Vogyicska, 76.) – Doncsecz (Berzsenyi, 63.), Sejben, Gaál (Molnár, 84.) –  Zsolnai (Fodor, 76.). Megbízott vezetőedző: Jeney Gyula

Gólszerzők: Filipovics (16.), Szabó M. (52. – 11-esből), ill. Csemer (39.), Kovács N. (54.), Gaál (59. – 11-esből)

Kiállítva: Keresztes (69.)

 

Percről percre:

1. perc: Csizmadia durrantott jócskán a kapu mellé.

7. perc: Keresztes gyönyörű keresztpassza után Szabó Máté lőtt kapura, a berobbanó László Dávid nem tudott belepiszkálni a labdába, így az Horváth Dániel kezei között kötött ki.

12. perc: Ismét Szabó Máté próbálkozott távolról, a labda megpattant egy védőn, így megtréfálta Horváthot, aki nem tudta megakadályozni, hogy szöglet következzen.

16. perc: Filipovics Márkó lépett ki a védők közül, és magabiztosan értékesítette a ziccert: 9 méterről laposan a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).

18. perc: Török tüzelt ballal nem sokkal a jobb alsó sarok mellé.

23. perc: Szabó Máté vette célba a kaput, a labda megpattant, így elkerülte a kaput – szöglettel jöhetett a Szentlőrinc.

25. perc: Filipovics előtt adódott újabb nagy helyzet, 10 méterről leadott lövése után a labda a kapu közepébe tartott, Horváth szögletre ütötte.

30. perc: Bal oldali beadást követően Gaál fejelt gyengén a kapu felé, Prokopnak nem okozott gondot a próbálkozás.

35. perc: László Dávid ballal a jobb felsőt célozta meg, nem sokat tévesztett.

37. perc: Török kapásból, félfordulatból próbált a kapuba találni – a mozdulat szép volt, a labda a kapu felett szállt el.

39. perc: Zsolnai dekázgathatott nyugodtan a szentlőrinci 16-oson belül, majd szépen az egyedül álló Csemerhez passzolt, aki balról kilőtte a hosszú alsó sarkot (1-1).

51. perc: Nagyon rosszul végeztünk el egy szabadrúgást, Szabó Máté méterekkel lőtt a kapu mellé.

52. perc: Filipovicsot húzták vissza a 16-oson belül, egyértelmű volt a büntető. A tizenegyest Szabó Máté végezte el, aki higgadtan a kapu közepébe vágta a labdát (2-1).

54. perc: Ha nem látjuk, nem hisszük el! Rögtön válaszoltak a vendégek, Kovács Nikolasz 5 méterről a bal alsó sarokba passzírozta a labdát (2-2).

56. perc: Kovács Nikolasz ívelte be jobbról a labdát, Zsolnai teljesen egyedül fejelhetett, szerencsére pont középre tartott a labda, így Prokop védett.

57. perc: Török életerős lövése után a jobb alsóba tartott a labda, Horváth azonban kipiszkálta.

59. perc: Doncsecz beadásánál Havas kézzel ért a labdába a 16-oson belül, Lovas játékvezető büntetőt ítélt, amelyet Gaál váltott gólra (2-3).

63. perc: Nagy Zsombor emelt középre, az érkező Havas nagy helyzetben sajnos jócskán a kapu fölé lőtte a labdát.

69. perc: Emberhátrányba kerültünk: Keresztes Bence ment bele teljesen feleslegesen egy kakaskodásba a pálya közepén, amiért sárga lapot kapott, s miután már volt egy ilyen figyelmeztetése, villant a piros is.

70. perc: Daróczi szabadrúgása után a kapu bal oldalába tartott a labda, Horváth azonban védett. Az ellentámadásból Berzsenyi került helyzetbe, aki jobbról, éles szögből ellőtte a labdát a kapu előtt.

74. perc: Mervó bombázott közelről a kapu fölé.

92. perc: Egy kipattanó labda Prokop elé került, aki 13 méterről keményen meglőtte – sajnos Horváth a gólvonalon megfogta.

94. perc: Rétyi gurított balról középre, Mervó kapura fordult a labdával, majd 5 méterről lőtt, ám nem volt elég erős a próbálkozás, így Horváth ezt is megcsípte a gólvonalon.

 

A 17. forduló eredményei: MTK–PMFC 1-1, HR-Rent Kozármisleny–ETO FC Győr 1-1, Gyirmót FC Győr–Kazincbarcika 3-0, DVTK–Nyíregyháza 2-0, Mosonmagyaróvár–Szombathelyi Haladás 1-0, Budafok–Siófok 3-0, Békéscsaba–Soroksár 3-1, Dorog–Tiszakécske 4-2, Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Csákvár 1-0.