Hosszú szünet után hosszú felkészülés vár ránk

Fotó: Fábián Laci/Szentlőrinc SE

Felnőtt csapatunk másfél hónapja játszotta utolsó bajnokiját. A levezetés után természetesen kaptak némi pihenőt a játékosok, január eleje óta azonban már egyéni edzésterv alapján készülnek – jövő hétfőn pedig belevágunk a felkészülésbe.

 

Nagyon hosszú idő eltelt már azóta, hogy az NB III. Dél-nyugati csoportjában szereplő csapatunk mérkőzést játszott. Az utolsó bajnokira november 26-án került sor, amikor Érden 3-1-es győzelmet arattunk, ennek köszönhetően az őszt a második helyen zártuk úgy, hogy ugyanannyi pontunk van, mint az éllovas Iváncsának (43), csak riválisunk eggyel több győzelmet aratott. Jellemző, hogy nem csak a pontszám egyforma, hanem a gólkülönbség is – nem kérdés, két azonos erőt képviselő gárda fut versenyt a bajnoki címért.

Az őszi bajnoki zárás után levezetés szerepelt a programban, majd jöhetett a pihenés az ünnepekkel. A munka január elején kezdődött, a bajnokság folytatására, az első tavaszi fordulóra pedig még elég sokat kell várni: március 3-án lépünk pályára először, a Fehérvár II. elleni hazai meccsel vágunk bele 2024-be.

– Szokatlan bajnokság ez a mostani, a nyári felkészülési időszak ugyanis az ideálisnál rövidebb volt, a téli pedig pont ennek az ellenkezője – fogalmazott vezetőedzőnk, Pichler Gábor. – Nagyon hosszú most a szünet, novemberben játszottuk az utolsó tétmeccset, az idei elsőt pedig február végén fogjuk, amikor a Nyíregyházával találkozunk a Magyar Kupában. A programot természetesen ennek megfelelően alakítottuk ki: a játékosok január elejétől egyéni program alapján dolgoznak, jövő hétfőn pedig megkezdjük a közös munkát, belevágunk a felkészülésbe.

Miután nagyon hosszú az idő a tavaszi rajtig, sok edzőmeccs fér bele a programba, ezt pedig ki is használja a szakmai stáb, összesen kilenc mérkőzést vívunk majd. Ebben az időszakban a fő hangsúly a megfelelő kondíció megszerzésén, a fizikális felkészülésen van, de ezúttal nagy figyelmet fordítunk a taktikai dolgokra is, mert tavaly nyáron nem volt rá annyi idő, amennyi kellett volna.

– Elsősorban a taktika csiszolása miatt terveztünk be ennyi edzőmeccset, hiszen ezeket a dolgokat mérkőzéseken lehet igazán életszerűen gyakorolni, nem pedig edzéseken. A legfontosabb a felállt védelem elleni játékunk javítása lesz, ugyanis a csapatok nagy része úgy lép ellenünk pályára, hogy a saját térfelére berendezkedve igyekszik elrontani a játékunkat. Erre megfelelően fel akarunk készülni, hatékonyabbnak kell lennünk ezekben a szituációkban, mert biztosak vagyunk benne, hogy tavasszal is ilyen meccsek várnak ránk.

Miután csapatunk egyetlen vereséget sem szenvedett el az őszi szezon 17 fordulója során, és csak négy meccsen veszítettünk pontokat (összesen tehát nyolcat), ezzel jeleztük, hogy a kerete kellően erős ahhoz, hogy elérje a célját, megnyerje a bajnokságot. A téli szünetben nem is várható nagy jövés-menés, jelentős változásra nem lehet számítani.

– Nem tervezünk nagy mozgást, legfeljebb egy-két érkező és távozó lehet. Egy olyan játékosra viszont mindenképpen szükségünk van, aki megfelel a fiatal szabálynak, ezen a téren ugyanis bővítenünk kell a variációs lehetőségeinket – mondta Pichler Gábor.