Mindent meg kell tennünk a sikerért a PMFC elleni rangadón!

Fotó: Kurdi József

Az őszi szezon utolsó előtti fordulójáig kellett várni arra, hogy összecsaphassunk megyei riválisunkkal, a PMFC-vel: vasárnap kora délután (15.00) Pécsett lépünk pályára, minden bizonnyal sok szurkoló előtt. Bízunk benne, hogy meglepetést tudunk szerezni, és le tudjuk győzni az eddig veretlen ellenfelünket.

 

Bár az edzők és a játékosok ilyenkor óvatosan mindig azt mondják, ez a meccs is csak egy a sok közül, itt is csak három pont jár a győztesnek, mindenki tisztában van vele, hogy ez nem így van. Egy ilyen bajnoki igenis több, mint tucatmeccs: a játékosokban dolgozik a presztízs, meg akarják mutatni, hogy igenis az ő csapatuk jobb a megyében, és a szurkolók is sokkal jobban tűzbe jönnek egy ilyen derbi kapcsán.

Ha azt nézzük, ki hogy áll a tabellán, és milyen eredményekkel rukkolt elő a szezon során, akkor egyértelmű, hogy a házigazda PMFC a mérkőzés esélyese. A piros-feketék ugyanis szenzációs sorozatot produkálnak, az eltelt tizenhét forduló alatt még egyetlen egyszer sem kaptak ki, nem mellesleg nem csak a döntetleneket gyűjtögetik szorgosan (9-nél tartanak), hanem a győzelmeket is (8), ennek köszönhetően pedig 33 ponttal a második helyen állnak – megelőzve például az előző évadban még NB I-es MTK-t és Gyirmótot. Az előttünk álló bajnoki kapcsán fontos kiemelni, hogy a PMFC kapta messze a legkevesebb gólt a mezőnyben, a tizenhét meccs alatt csupán tizenegyet, ami 0,64 kapott gól/meccs átlagot jelent. Nem könnyű tehát betalálni Helesfaynak, erre fel kell készülnünk!

Amíg a PMFC sorra éri el a jobbnál jobb eredményeket, és nem igazán torpan meg, csapatunk sajnos az utóbbi időben nem brillírozik. A 13. fordulóig minden rendben volt, a Haladás elleni győzelemmel feljöttünk az előkelő hetedik helyre, onnantól kezdve azonban mintha elvágták volna. A legutóbbi négy mérkőzésünkön ugyanis egyetlen pontot sem szereztünk, zsinórban kikaptunk a Siófoktól, a Soroksártól, a Tiszakécskétől és az Ajkától is, mindennek pedig a jól látható következménye az lett, hogy hatalmasat szánkóztunk lefelé a tabellán, visszacsúsztunk egészen a 14. pozícióig.

Nos, innen kellene vasárnap délután felfelé elmozdulnunk! Az nem kérdés, hogy képesek vagyunk pontot, pontokat szerezni a PMFC otthonában, de ehhez  mindennek klappolnia kell: hibátlanul kell védekeznünk, hiszen leendő ellenfelünknek van egy remek formában lévő csatára, a kilencgólos Tóth-Gábor Kristóf, valamint hatékonyan kell támadnunk, hogy be tudjunk találni Helesfay kapujába.

– Nagyon jól jött számunkra a bajnoki szünet, remélem, hogy ennek köszönhetően magunk mögött hagytuk a rossz sorozatunkat – fogalmazott vezetőedzőnk, Jeremiás Gergő. – Sokat dolgoztunk, jól felkészültünk, de én minden mérkőzésünk előtt így érzem, úgyhogy most a tetteknek van itt az idejük, beszéljenek ők! Eredményt kell produkálnunk, hiszen mégiscsak ez alapján ítélnek meg bennünket. A PMFC megérdemli a tiszteletet az eddig teljesítménye miatt, elismerésre méltó, hogy ilyen kevés gólt kaptak. Ugyanakkor nekünk az a célunk, hogy elvegyük a pécsiek veretlenségét! Elemeztük, hogyan lehet ezt megvalósítani, pontos tervünk van arra, hogy miként tudjuk elérni a célunkat. A védelmünk stabilitásán nagyon sok fog múlni, miként természetesen azon is, hogy a támadásaink mennyire lesznek hatékonyak. Annak ellenére, hogy az utóbbi négy meccsünk nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, nem gondolnám, hogy rossz úton járnánk, bízom benne, hogy vasárnap eredményesek is leszünk!

A két csapat egymás elleni statisztikája PMFC-fölényt mutat. Tizenegyszer találkoztunk a pécsiekkel az NB III-ban, majd az NB II-ben a 2016/2017-es szezon óta, mi két meccset, ellenfelünk ötöt nyert meg, négyszer pedig döntetlent játszottunk, a gólkülönbség 11-15. A legutóbbi idényben hazai pályán 1-1-re végeztünk egymással, Pécsett 1-0-ra vendéglátóink nyertek.

A 18. forduló programja: PMFC–Szentlőrinc (november 27., vasárnap, 15.00), Gyirmót FC Győr–Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Kazincbarcika–MTK, Soroksár–Budafok, Siófok–Mosonmagyaróvár, Ajka–Dorog, Nyíregyháza–Csákvár, Tiszakécske–Békéscsaba, Szombathelyi Haladás–HR-Rent Kozármisleny, ETO FC Győr–DVTK.