A friss erő mellett az állandóság is erény Szentlőrincen

Életünk a változás és az állandóság örök tánca – szokták mondani. S bizony, egy futballklub léte is e két fogalom köré szerveződik. A sikeresség azon múlik, a változást és az állandóságot hogyan képes összefésülni egy közösség. Aki tovább olvas, alább megismerheti NB II-es stábunk régi és új arcait is kicsit mélyebben!

  

Nyolc éve a klub szolgálatában

Pichler Gábor pontosan 8 éve került Szentlőrincre. Akkor utánpótlásedzőként vállalt munkát klubunk kötelékében, azóta dolgozott számos korosztálynál U7-től egészen U19-ig, illetve Bozsik-program vezetőként is, mielőtt a mindenkori felnőtt szakmai stáb tagja lett. Mindemelett gazdasági területen szerzett végzettsége és tapasztalata okán 5 évvel ezelőtt Kovácsevics Csaba szakosztályvezető/tulajdonos kérésére klubmenedzserként vállalt szerepet egyesületünk vezetésében. A gazdasági, pénzügyi, és operatív feladatok felelőse, irányítója azóta is, teljes emberként csak a Szentlőrinc sikeréért, fejlődéséért dolgozik nap mint nap a klubnál.

- Több szemszögből látom a működésünket. Úgy gondolom, az utóbbi évek tudatos és elhivatott munkájának eredménye az immár 2. éve tartó NB II-es szereplésünk. Tavaly bekerültünk a magyar futball történelemkönyvébe, szeretnénk minél tovább írni benne a fejezetünket. Ennek érdekében asszisztensedzői és operatív téren végzett teendőim esetében is 100%-os hozzáállással dolgozom.

 

„Minden apróságra komoly hangsúlyt fektetünk”

Kovácsevics Árpád személyében tapasztalt, ráadásul karizmatikus kapusedzőnk van. Nagyon fontos feladat az övé, hiszen a kapusfronton egy csapat komplett szezonbéli szereplése is múlhat. A modern futballban ráadásul sokat változott ennek a posztnak funkciója.

- A kapusoknál fokozottan oda kell figyelnünk a heti munkára, a mérkőzésre való felkészülésre, mert az NB II. taktikailag is komolyabb, komplexebb kihívásokat tartogat hálóőreink számára. Minden apróságra komoly hangsúlyt fektetünk az edzéseken, mert ebben a ligában már csak az tud érvényesülni ezen a poszton, aki mind képességeiben, mind hozzáállásában a maximumot nyújtja!

 

Nagyon fontos a prevenció és a regeneráció

Tar András, csapatunk erőnléti edzője már harmadik éve van Szentlőrincen, így az utolsó NB III-as idényünkben is ő felelt a játékosok fizikai felkészítéséért, valamint első NB II-es szereplésünknél is. Jól átlátja tehát, milyen különbség van e téren a két osztály között, s az újabb NB II-es idényben merre lehet továbblépni.

- Az egyik legnagyobb különbség az NB III. és az NB II. között a fizikális dolgokban jelentkezik. Utóbbi osztályra sokkal jobban oda kell figyelni, ami a fizikális felkészítést illeti. Erősebbek a játékosok, nagyobb hangsúly van a párharcokon. Ennek köszönhetően jelentősebb figyelmet kell fektetni az erőfejlesztő edzésekre. Az is sokszor előfordul, hogy vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban kell mérkőzéseket játszanunk, ilyenkor pedig még fontosabb a regeneráció és a prevenció, hogy megelőzzük az esetleges sérüléseket. Meg vagyok elégedve a játékosok hozzáállásával, keményen dolgoztak már a felkészülés alatt is, de nem lehet leállni a melóval, továbbra is mindent beleadva kell edzeni mindenkinek, hogy jó állapotban maradjanak. Úgy érzem, összetartó játékoskeret jött össze, erre építhetünk az egész bajnokság során.

 

Ötszáz tétmeccs a szentlőrinci klubbal

Gróf Ákos megbízható, régi motoros a klubnál. Hűséges gyúrónk immár 2008 óta tagja a csapatnak, mintegy 500 tétmeccset élt már át a klubbal együtt.

- Úgy érzem, mindig megtalálom a játékosokkal és a szakmai stábbal az összhangot, minden generációval kiválóan éreztem magamat. A vezetőség mindig jó feltételeket biztosított a munkavégzéshez. Lehetőségeimhez mérten folyton igyekszem támogatni munkámmal mind a klubot, mind az aktuális csapatot!

 

Technikai vezetőnk most is hisz a bentmaradásban!

Gergely Endre, technikai vezetőnk, több mint 20 éve dolgozik a klubunkért.

- Az NB III-ból való feljutás után tavaly új csapatot kellett építeni. Profi mentalitású játékosokban kellett gondolkodnunk. Már az első szezon felkészülési időszakánál is hittem a bennmaradásban, és hiszek benne idén is! Sok a távozó, az igaz, de az érkezőket a vezetőségnek és a szakmai stábnak úgy sikerült kiválasztaniuk, hogy a klub ne csak pótoljon általuk távozókat, de tovább építhető is legyen a tavalyi játékminőség. Nagyszerű szakmai munka folyik véleményem szerint Szentlőrincen.

 

Akinek mindenből jutott egy kicsi…

Kovácsevics Dusán, klubunk operatív vezetője harmadik évét kezdte meg a Szentlőrinc SE-nél, de a korábbi esztendőkben PR-munkatársként is szerepet vállalt a klubnál.

- Én felelek az NB II-es mérkőzések teljes lebonyolításáért, a klub arculatáért, teljes marketingjéért, és a sportfelszerelések, valamint eszközök menedzseléséért. Emellett a klubmenedzsmentben is szerepet vállalok, lényegében mindenből jutott egy kicsi nekem. Manapság nagyon fontos egy klub megjelenése, és úgy gondolom, hogy ezen a téren rengeteget fejlődtünk az elmúlt években. Kiskorom óta kötődöm a klubhoz, az egyik legnagyobb boldogság számomra, hogy egy olyan szerepkört tölthetek itt be, amely által minél vonzóbbá, minél látványosabbá tehetjük a Szentlőrinc SE-t, legyen szó digitális megjelenésről, infrastruktúráról, vagy épp sportfelszerelésről!

 

Tovább mélyítettük a szakmai stábot

Marián Sluka immár a második éve vezetőedzője felnőtt csapatunknak. Nem kérdés, nagyon jó, hogy annak idején rá esett a választásunk, hiszen a vezetésével már az előző idényben is remek teljesítményt hozott ki a csapatból a stáb – a klub történetének első NB II-es szezonjában megőriztük helyünket a profik között. A nyári szünetben nem csupán a játékoskeretünk változott jelentősen, a szakmai stábunk is minőségi bővítésen ment keresztül.

- Teljes mértékben elégedett voltam a tavalyi stábbal, de a célunk az volt, hogy az új szezonra erősödjünk – fogalmazott Marián Sluka. – A klubnak infrastrukturálisan is sokat kell fejlődnie, ezek a folyamatok már zajlanak, viszont természetükből adódóan lassúak. Amiben gyorsabban előre lehet lépni, az a szakmai stáb mélyítése például. Rengeteg új játékos érkezett, sokan közülük még nem is játszottak felnőtt mérkőzést, nemhogy NB I-es vagy NB II-es szintűt. Ezért is kértem a tulajdonostól, hogy formáljuk tovább a szakmai stáb összetételét, hogy mindenkit a lehető legjobban tudjunk segíteni a fejlődésben játékosaink közül. Olyan további edzők érkeztek hozzánk, akik szakmailag magas szinten vannak megítélésünk szerint, és hozzá tudnak adni új ötletekkel, meglátásokkal a mindennapi munkához, valamint példamutató, alázatos magatartással rendelkeznek. Asszisztensedzőként érkezett hozzánk Horváth ElemérKelemen Krisztián pedig erőnléti edzőként segít bennünket, így már két erőnlétért felelős stábtagunk is van Tar Andrással együtt, valamint Kutai Péter is csatlakozott hozzánk gyúróként. A friss munkatársaktól profi hozzáállást, új ötleteket kértem, ezzel párhuzamosan pedig tiszta kommunikációt és magas szintű koncentrációt. A szisztematikus közös munkával minden célunkat elérhetjük: erőnlétileg, szakmailag, taktikailag is sokat fejlődhetünk az új szezon során.

 

„Nagy lehetőség ennél a klubnál dolgozni”

Horváth Elemér igazán kulcsfontosságú érkező, hiszen komoly tapasztalata van az utánpótlásjátékosok képzésében, keretünk pedig rengeteg fiatalból tevődik össze, akiket sikeresen kell átvezetnünk az utánpótlás futballból a felnőtt labdarúgásba. A szakember annak idején játékosként az NB II-ben is pályára lépett évekig, mitöbb, 16 évesen sikerült ebben az osztályban bemutatkoznia – ő is pontosan ismeri tehát azt az atmoszférát, amelybe most sok, általa edzett játékosunk belecsöppen. Hét és fél évig Ausztriában is futballozott, s a Testnevelési Egyetemen is tanulta a szakmát, továbbá játszott a futsal NB I-ben is. Edzői munkáját 2010-ben kezdte Hévízen, az U6-tól U19-ig minden korosztálynál dolgozott vezetőedzőként, és a felnőtt csapatnál is pályaedzői teendőket látott el. 2017-ig sokat tett Hévíz labdarúgásáért, így eljött a szintlépés ideje: a ZTE U17-es csapatának vezetőedzőjeként folytatta tovább karrierjét, ahol elmondása szerint rengeteget tanult és sok tapasztalatot szerzett.

- Három szép szezonon keresztül töltöttem be a vezetőedzői szerepet a ZTE U17-es alakulatánál, majd idén nyáron jött a váltás és kerültem a Szentlőrinchez. Egyrészt Marián Sluka személye miatt csatlakoztam a klubhoz, másrészt pedig a feleségem munkahelyi elfoglaltságai is Pécs környékére szólítottak bennünket. Nagy lehetőség ennél a klubnál dolgozni és az NB II-ben szerepelni a csapattalVéleményem szerint sok a különbség és a hasonlóság is, amikor egymás mellé tesszük az utánpótlás és a felnőtt labdarúgást. U19-ben, az utolsó utánpótlás korosztályban már számít az eredményesség, ahogy felnőttben is, emellett fejben, taktikailag és fizikálisan is ugyanolyan érettnek, felkészültnek kell lennie egy játékosnak. A felnőtteknél viszont sokkal nagyobb a nyomás, ami az eredményt illeti, s ezt mentálisan meg kell tanulnia kezelni mindenkinek – sokkal élesebb koncentrációra van szükség, sokkal profibb önszemléletre, önfegyelemre a pályán, és azon kívül a magánéletben is.

 

Elsősorban a prevenció, a megelőzés a feladata

Kelemen Krisztián tavaly februárban csatlakozott a Szentlőrinchez erőnléti edzőként. Hat éve dolgozik trénerként, első éveiben nem aktív sportolókkal, hanem átlagemberekkel foglalkozott. Sportedzőként végzett Pécsett, három éve fejezte be az első erőnléti képzését. Egy erőnléttel kapcsolatos konferencián ismerte meg a Ferencváros több szakosztályának teljesítményéért felelős edzőjét, Pozsonyi Zsoltot. Azóta őt tekinti mentorának, heti szinten konzultál vele. Az elmúlt években több mobilizációs és erőnléti képzésen is részt vett, a COVID-helyzetet is tanulásra fordította online képzések és kiváló szakirodalmak segítségével.

- A munkám a szerelmem, és úgy gondolom, ez a szakma igényli az élethosszig tartó tanulást, amit nagyon élvezek. Az NB II-es csapatnál Tar Andrissal dolgozunk együtt, ketten alkotunk egy erőnlétis teamet. Elsősorban a prevenció a feladatom a felnőtt csapatnál. Az utánpótlás-korosztályoknál az összes csapat erőnléti felkészítéséért én felelek, minden korosztálynál speciális munkát végzek az adott edzettségi szintnek és érési folyamatoknak megfelelően.

 

Kozármislenyből érkezett hozzánk új gyúró

Kutai Péter 2018-ban a kozármislenyi felnőtt futballcsapatnál kapott lehetőséget hivatása gyakorlására, majd idén nyáron csatlakozott hozzánk a kiváló hozzáállású és személyiségű munkatársunk.

- A tudás mélyebb elsajátításának reményében érkeztem Szentlőrincre, ahol a korábbinál is profibb környezetben fejlődhetek egy igazán elkötelezett, minőségi stáb tagjaként. Úgy hiszem, a stáb nevében is mondhatom, hogy nem állapodunk meg a középszerrel, sokat erősödünk fizikálisan. A játékosaink jelenleg is megállják a helyüket a ligában, de kell még jó néhány bajnoki forduló, hogy a testük még jobban hozzászokjon az itteni iramhoz.

 

Hajrá, Lőrinc!