Körzetközpont lesz a Szentlőrinci Sportegyesület

Az MLSZ a Double Pass, valamint a Bozsik egyesületi program koordinátorai által elvégzett audit megyei eredményei ismeretében jóváhagyta a Kiemelt Akadémiák illetve a Tehetségközponti és a Körzetközponti sportszervezetek besorolását.

 

A szövetség (MLSZ) kialakítja az egész országot lefedő, megyei és régiós utánpótlásképző-centrumok hálózatát. A cél a regionális tehetségközpontok szakmai és szervezeti fejlődésének elősegítése, az azokban folyó munka ellenőrzése és teljesítmény alapú finanszírozásának kialakítása

Az így kialakult átlátható és számonkérhető országos képzési rendszertől azt várja az MLSZ, hogy az arra hivatott gyermekek, játékosok az ország bármely területéről megtalálhassák útjukat az óvodától az iskolán át, akár a legkisebb sportegyesületből indulva az akadémiai szintig.

A Magyar Labdarúgó Szövetség négy kategóriába csoportosította a magyarországi klubokat/sportegyesületeket, amelyek a következőek: A, B, C, illetve D kategória. Az „A” kategóriába tartoznak az állami akadémiák, ezek után következik a „B” kategória, másnéven a Tehetségközpontok. Általában megyénként egy klub/sportegyesület tölti be ezt a szerepet, Baranya megyében a PMFC-t illette meg ez. A „C” kategóriában találhatóak meg a Körzetközpontok, ahova egyesületünket, a Szentlőrinci Sportegyesületet is besorolta az MLSZ.

A Körzetközpontok (KK) elsősorban a grassroots/amatőr és az elit utánpótlás-képzés között helyezkednek el egyfajta hídként, és az lesz az elsődleges feladatuk, hogy a játékosok foglalkoztatása gyermekkorban a lakóhelyhez közel indulhasson el. Ezekben a központokban történik a futball megszerettetése a gyermekekkel, majd a tehetségesebb gyermekek kiválasztása és „feladása” a Tehetségközpontokba (TK). A piramis legalján az a mintegy 1400 amatőrklub található, melyek fő feladata, hogy minél több gyermeket csábítsanak a labdarúgásba. 

(Kép forrása: www.mlsz.hu)