Örömteli, hogy az alacsonyabb korosztályokban jelentősen megnőtt a gyereklétszám

Fotó: Kovácsevics Dusán/Szentlőrinc SE

Évek óta a szentlőrinci klub fejlődéséért, sikereiért dolgozik Lóczi István, aki az utánpótlás szakmai vezetőjeként nem csak a pozitívumokat látja, hanem azokat a területeket is, ahol még előrébb kell lépni.

 

A klubhoz 2019-ben érkezett Lóczi István pontos képet tud alkotni arról, hogy honnan hova jutott, mennyit fejlődött a szentlőrinci futball. Látja a hatalmas különbséget – nem csoda, hogy nagyon szívesen dolgozik nálunk.

– Több mint negyven évvel ezelőtt, 1976–1982 között Bükkösdön éltem, ott dolgoztam testnevelő tanárként – mesélte Lóczi István. – Akkor a szentlőrinci klub messze nem volt ilyen, mint most! Amit a tulajdonos, Kovácsevics Csaba itt felépített, az nagyon szimpatikus számomra: rendkívül fontos, hogy gazdaságilag rendben van az egyesület, és a tárgyi feltételek, a létesítmények is adottak a jó szakmai munkához. A szentlőrinci sporttelepen, valamint Tarcsapusztán tényleg mindenünk megvan, amire ezen a szinten szükség lehet!

A jó szakmai munka, a szentlőrinci klub fejlődésének egyértelmű elismerése az, hogy két éve elnyertük a körzetközponti státuszt. Ennek köszönhetően természetesen vonzóbb lett az egyesület a gyerekek, a játékosok számára, nem mellesleg mindez azzal is járt, hogy az alacsonyabb korosztályokban (U11, U12, U13) nívósabb bajnokságokban szerepelhetnek csapataink, mint korábban.

„Egyvalamiben lehetne még előrelépés a körzetközponti státuszt illetően, ez pedig az, hogy az MLSZ-nek anyagilag jobban kellene támogatnia az ilyen klubokat” – tette hozzá szakmai vezetőnk.

Szintén örömteli, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a gyereklétszám az alacsonyabb korosztályokban. Amíg 2019-ben mindössze 20-25 kissrácból állt az U7–U10-es korcsoport, addig most már mintegy hetvenen látogatják a foglalkozásokat.

– Erre nagyon büszkék vagyunk! Mindez annak köszönhető, hogy két éve a helyi általános iskolában bevezettük, hogy hetente két testnevelésórán fociznak a korosztályok kiválasztottjai. Ez rendkívül jó dolog, már csak azért is, mert helyi gyerekekről van szó, akik a későbbiekben sokat segíthetnek a klub utánpótlásában, és persze kikerülhet közülük egy-két olyan tehetséges játékos is, aki a felnőtt csapatban is megállja a helyét. Ami hiányérzet az utánpótlással kapcsolatban, hogy a nagypályás korosztályokban sajnos kevés a játékos. Ezen mindenképpen változtatni kell a jövőben!

Szintén jó hír, hogy a több gyerek miatt több az edző is, ráadásul olyan szakemberek érkeztek az utánpótlásunkba, akiket senkinek sem kell bemutatni Szentlőrincen!

– Van négy új, helyi kötődésű edzőnk, akik korábban legendás futballisták voltak a helyi felnőtt csapatban, illetve egy közülük még a mai napig meghatározó alakja az első számú együttesnek, ennek köszönhetően elkötelezettek a klub iránt. Leipold Péter, Zámbó József, Gálffy Péter és Tamás László további lökést adhat a szentlőrinci utánpótlás fejlődésének, biztos vagyok benne, hogy a gyerekek szívesebben jönnek az edzésekre, ha olyanok irányítják őket, olyanoktól leshetik el a mesterfogásokat, akikre felnéznek, akik a példaképeik – fogalmazott Lóczi István.