Az utánpótlás korosztályok felmérése fontos

Az utánpótlás korosztályaink még a tavaszi rajt előtt elvégezték a felméréseket Kelemen Krisztiánnal, amelyek nemzetközi akadémiák referencia értékei alapján kiértékelésre kerültek.

 

 

 

- Többek között végeztünk FMS (Funkcionális mozgásminta szűrés) tesztet is, ezáltal a hibás alap mozgásmintákat ki tudjuk szűrni, valamint a sérülésveszély kockázatát csökkentjük mielőtt terhelnénk a játékosokat - fogalmazott utánpótlásunk erőnléti edzője, Kelemen Krisztián. 

 

Alapméréseket is végeztek az utánpótlásnál, mint például testmagasság mérés. A csúcs növekedési időszak előtt álló gyermekeknél 2-3 hónaponként megejtik a visszamérést fiataljainknál, ebből az éves növekedési görbén látható lesz, hogy át esett-e már a játékos, ezáltal komplexebben végezhető az erőnlét fejlesztés.

 

- A testösszetétel meghatározása után látható, hogy melyik játékos milyen alkattal, testzsír/izom % aránnyal rendelkezik. A megfelelő táplálkozás és folyadékpótlás segíti a fizikai teljesítmény maximalizálását, és az edzés vagy mérkőzés utáni gyors regenerálódást. Utánpótlás szinten is fontos már a táplálkozás minősége, jó, ha korán hozzászoktatjuk a sportolókat, a testzsír/izom arányt kedvezően befolyásolja. 

 

Teljesítmény tesztek segítségével pedig tisztábban látható, hogy melyik játékosnak mely terület fejlesztendő, vagy miben emelkedik ki a társaihoz képest az adott korosztályban. 

 

- Az eredmények nagy segítségünkre vannak az edzésterv kialakításában, ugyanis ezáltal specifikusan tudjuk terhelni a játékosokat. A szezon befejeztével végzünk egy visszamérést, így átfogóbb képet kaphatunk az utánpótlás játékosaink fejlődéséről - mondta Kelemen Krisztián.