Az utánpótlásunkban is javában zajlik a munka a tavaszi folytatásra

Fotó: Kovácsevics Dusán

Már a hetedik hete folyik a felkészülés a Szentlőrinc SE utánpótlásában, az ovisoktól kezdve a második számú gárdánkig, ennek apropóján pedig a korosztályok vezetőedzőit kérdeztük arról, hogy mi a véleményük az eddig elvégzett munkáról.

 

Nem csak NB II-es együttesünknél kezdődött korán a 2022/2023-as évad tavaszi előszezonja, hiszen sportegyesületünk fiataljai is január 9. óta készülnek a következő hónapban folytatódó Bozsik-programokra és regionális bajnokságokra, sőt, U19-es csapatunk az előző szombaton már bajnoki mérkőzést játszott a Nagykanizsa ellen, amin magabiztos 5-2-es győzelmet aratott.

Az U7-es korosztályunkban mindenki izgatott volt, hogy újra a pályán élhessék át a labdarúgás adta örömöket, és nagyon várják már a Bozsik-program folytatását.

– A hosszú téli szünet után a gyerekek és szülők egyaránt várták a folytatást, jómagam nem kevésbé, mindannyian „ki voltunk már éhezve” a labdákra, gólokra – mondta Világos Dávid. – Jelenleg sokat betegeskednek a gyerekek, sérülések is közrejátszanak, nem mindenki tudott még visszarázódni az ünnepek előtti szintre. Most januárban is akadt egy-két új fiatal, aki kipróbálná magát kis csapatunkban. Számomra fontos, hogy a tavaszi Bozsik-fordulók indulásáig a lehető legtöbb edzőmeccset tudjuk lejátszani, ügyes ellenfelekkel szemben. Nekem nem kell több, csak hogy a gyerekek érezzék jól magukat edzésen, szeressék a mozgást, a sportot. A potenciállal rendelkező tehetségek felfedezése pedig csak hab a tortán! 

Az U9-es és U11-es csapatainknál is nagy volt a várakozás a folytatást illetően, vezetőedzőjük pedig még magabiztosabb, ügyesebb játékban bízik a tavasszal.

– A sűrű ősz után jólesett egy kis pihenés, de azért egy-két hét után már elkezdett hiányozni a foci a srácoknak és nekem egyaránt – kezdett bele Kurucsai Kornél. – A szülői beszámolók alapján a szünetben is pattogott a labda, de az első edzéseken megjelent gyerekek száma és lelkesedése alapján már nagyon várták ők is, hogy vége legyen a pihenőnek. A felkészülés alatt folyamatosan járunk a gyerekekkel tornákra, amiken egyre jobban teljesítünk. Nagyon látványos a fejlődés, mérkőzésről-mérkőzésre jobban játszik mindkét korosztály. A gyerekek kifejezetten szeretik ezt az időszakot, ahol lehet kupákért, érmekért focizni olyan csapatokkal, akikkel nem gyakran találkoznak. Ugyanabban a lelkesedésben bízom tavasszal, mint ősszel, és ugyanolyan szép létszámot szeretnék az edzéseken. Mind a két korcsoporttól még magabiztosabb, ügyesebb játékot várok a folytatásban. 

Az U12-U13-as labdarúgók három hét múlva játsszák az első bajnoki meccsüket, addig is igyekeznek a játék minden elemében tovább fejlődni.

– Mindannyian vártuk már, hogy az újesztendőben ismét elinduljon a fociszezon. Jelenleg a felkészülés felénél tartunk, március 18-án vár ránk az első bajnoki mérkőzés – fogalmazott Kása Péter. – Úgy gondolom, hogy a játék minden elemére egyaránt nagy hangsúlyt kell fektetnünk a tavasszal is, legyen szó támadásról, védekezésről vagy az átmenetekről. Az szeretném látni, hogy a srácok fejlődnek, az edzéseken tanultakat pedig tudják alkalmazni a találkozókon.

Mindenki elvégezte a rá kiszabott munkát a téli szünetben az U15-ös együttesünknél is, ami elengedhetetlen a megfelelő állapothoz és egy jó előszezon kezdetéhez.

– A gyerekek is, és én is vártuk már az edzéseket! A hosszúra nyúló téli szünet után mindenki teljes erőbedobással vetette bele magát a folytatásba – nyilatkozta Batári Tamás. – A pihenőre adott házi feladatokat teljesítették a gyerekek. A felkészülés a terveknek megfelelően, jól halad. Kizárólag betegségek és indokolt hiányzások vannak, de a létszám az edzéseken optimális. A felkészülési mérkőzések rendben zajlanak, szombatonként, ahogy a bajnokságban is lesz legtöbbször. A keretben nem történt nagy változás, ahogy ez a téli időszakban amúgy lenni is szokott. A hátralévő felkészülési időben követjük a tervszerű képzést, illetve megpróbáljuk a játékosokat közel azonos fizikai állapotba hozni, hisz a legtöbbjük átesett valamely betegségen, vagy most is épp beteg, és ezáltal sajnos eltérő az erőállapotuk. A tavaszi időszak során szeretnénk tovább fejleszteni a csapatjátékot, illetve az egyének fejlődésére helyezzük továbbra is a fő hangsúlyt! A korosztálynak előírt játékrendszeri ismeretek bővítése, további tanulása is nagy szerepet kap a jövőben. A szakmai feladatokon túl továbbra is szeretnénk a csapaton belüli jókedvet és összetartást megőrizni!

Az őszi bajnok U17-es gárdánknál kisebb változások történtek a keretet illetően, de a jó öltözői hangulatnak és a kemény munkának hála remek hangulatban várják a rájátszást.

– Nagyon jól zártuk az alapszakaszt, és legszívesebben folyamatosan fociztunk volna, nagyon jó a csapategység, nem csak játékostársak, sokan még osztálytársak és barátok is – mondta Egri Krisztián. – Munka mellett edzősködő szakemberként én már nagyon vártam a pihenőidőt. A korosztályhoz képest minden edzésen maximális terhelést kaptak játékosaim, így jólesett a szünet. Nagyon vártuk a kezdést, amire maximálisan felkészülten, focira kiéhezetten érkezett mindenki. A felkészülésben jelenleg még maximálisan terhelem a fiúkat. A megfelelő futballkondi nagyon fontos, minden feladatot nagy sebességgel, maximális nyomás alatt hajtanak végre. Hathetes periódusban gondolkodom, a végére érjük el a bajnoki ritmust, de magamat ismerve ott sem veszünk vissza a munka üteméből. A keretben csupán kisebb változások voltak. Megfelelő az öltöző egysége, a játékosok magukért és a csapatért is dolgoznak. Nagy vonzerő itt Szentlőrincen, hogy a fiatalok már 16-17 éves korukban a felnőtt fociban edződhetnek. Ami nagyon fontos, nem csak most, a hátralévő időben, hanem mindig, hogy focizzanak a fiúk, nagy sebességgel, tökéletes technikával, alázattal. Maximális az elvárásom a játékosaimmal szemben, mert a cél, hogy a felnőtt labdarúgásban lássuk több játékosunkat. Viccesen mondhatnám, hogy az összes mérkőzésünket szeretnénk megnyerni, de ez nem vicc. Minden területen fejlődést várok a játékosaimtól, mind egyénileg, mind csapatszinten. Technikai, mentális, testi, gondolkodási, kommunikációs fejlődést várok és azt, hogy minél több játékos játsszon az U19-es, illetve a felnőtt második számú gárdában.

Ifistáink és a Szentlőrinc II. is több edzőmérkőzést játszott felnőtt csapatok ellen, ráadásul továbbra is nagy hangsúly van fektetve a fiatalabb korú labdarúgók szerepeltetésére.

– Személy szerint nagyon vártam már, hogy elkezdődjön a felkészülésünk januárban, időben munkába is álltunk – fogalmazott Szolga Gorán. – Ezúttal egy kalap alá venném az U19-es korosztályt és a Szentlőrinc II-t: nyáron egy nagyon érdekes, egyben izgalmas feladatba vágtunk bele. Nagy az „átjárás” a két együttes között, elsősorban nem eredményben gondolkodunk, ez pedig igaz lesz a tavaszra is, de ennek ellenére szeretném, ha minél több siker érné a fiúkat. Mind a két csapat nagyon várta már a felkészülést, ez pedig jól tükrözi az együttes körüli munkamorált. A hátunk mögött hagyott edzőmeccsek elérték a céljukat, a megfelelő terhelést megkapták a játékosok, ennek köszönhetően pedig jó erőállapotban vághatunk neki mind a két bajnokságnak. A B csapatnál fontos, hogy minden egyes összecsapáson maximális alázat és koncentráció legyen, ezzel tudjuk kompenzálni a többi felnőtt gárda rutinját, de ugyanez igaz az ifistákra is, hiszen ott is 2006-os születésű játékosaink vannak, amíg a mostani évad a 2004-es korcsoportnak van kiírva. Nálunk is minimális változások történtek a kereteket illetően, az újonnan érkezők nagyon lelkesen, profi hozzáállással álltak bele a munkába.

U19-es korosztályunk ráadásul már bajnoki meccset is játszott az elmúlt szombaton. A Nagykanizsa elleni 5-2-es sikert pozitívan értékelte Szolga Gorán.

– Nagyon jó felfogásban léptünk pályára, érezhető volt a srácokon, hogy nagyon ki voltak már éhezve a tétmérkőzésekre. Az felkészülés során megyei I. osztályú gárdákkal is találkoztunk, aminek már most hasznát tudtuk venni, hiszen rengeteg párharcot nyertünk a bajnokság második helyezettjével szemben. Ismét sok két-három évvel fiatalabb labdarúgó kapott bizalmat ezen a találkozón, jó az út, amin járunk, ezen kell továbbra is haladnunk. Gratulálunk a Nagykanizsának az eddigi eredményeihez, további sok sikert kívánunk nekik a rájátszásban!